Čaj v Indii

Pěstování čaje v Indii začalo na konci 18. století a je spojeno s anglickým koloniálním vlivem. K většímu rozvoji čajové kultury došlo ve 40. letech 19. stol. zejména v oblastech na úpatí Himálaje. V roce 1854 nařídili Angličané pěstování čaje na všech vhodných, dosud neobdělávaných pozemcích. Na přelomu 19. a 20. století se v Indii nacházelo již několik tisíc plantáží.

V dnešní době se čaj v Indii pěstuje v severovýchodní, severozápadní a jižní části země. Rozhodující jsou produkční území v severovýchodní části Indie. Čaj se pěstuje ve dvou hlavních oblastech: v Darjeelingu a Assamu. Poslední roky se dá na kvalitní čaj narazit i z oblasti Nilgiri. Oblasti se liší zejména nadmořskou výškou. V oblasti Assam se čajovník pěstuje v níže položených oblastech v údolí řeky Brahmaputry, v oblasti Darjeeling však nadmořská výška plantáží přesahuje i 2000 metrů. Zatímco čaje z nízko položených lokalit jsou žádané zejména pro své barvící schopnosti, čaje z oblasti Darjeeling jsou považovány za jedny z nejkvalitnějších na světě - tzv. šampaňské mezi čaji. Z hlediska kvality čajů se v této oblasti rozlišují tři hlavní sklizňové skupiny: první, druhá a podzimní sklizeň (First Flush, Second Flush a Autumnal Flush). Jedním z určujících znaků kvality čajů z této oblasti bývá také vysoký obsah tipsů.

Čajová zahrada v Darjeelingu
Čajová zahrada v Darjeelingu


V severozápadních oblastech Indie se pěstují a produkují zejména zelené čaje, které se vesměs exportují do Tibetu, Nepálu, ale také Afghánistánu. Produkce jihoindických oblastí se nejvíce blíží ceylonským čajům. I v této oblasti jsou nejkvalitnější čaje sklízeny mezi obdobím monzunu, zejména v době od ledna do března. Velmi významnou oblastí produkce kvalitních čajů je planina Nilgiri. Indické čaje jsou označovány téměř výhradně dle stáří a velikosti sklizeného listu. K nám se dovážejí čaje zpracované jak orthodoxní metodou (tedy klasicky zpracované, kdy je ponechán celý či mírně zlomkovitý lístek), tak i technologií CTC (Crush-Tear-Curl).

 

Pití čaje v Indii
Co by se dalo říci o pití čaje v Indii? Především to, že zvyk pít čaj jako každodenní nápoj zavlekli mezi národy Indie Angličané, právě ti, kteří se tolik zasloužili o rozšiřování čajových plantáží i obchod s čajem v Indii. Od obyvatel Velké Británie přejali Indové i způsob podávání čaje. Čaj se zpravidla podává s mlékem a vydatně oslazený.

masala_chai
 

V severní Indii se mléko a cukr přidávají do vroucí vody zároveň s čajem a krátce se povaří. Po 3-5 minutách se takto připravený čaj přecedí a nalévá se do konvice nebo pohárů. Celé se to nazývá Chai (čti čaj). Někdy se chai dochucuje přidáním různých druhů koření, nejčastěji se používá kardamom, fenykl, skořice, muškátový oříšek nebo zázvor či rovnou celá kombinace koření - odtud označení Masala Chai. V Indii narazíte na takový krámek s Masalou prakticky na každém rohu. A jaký je tedy ten správný postup přípravy a složení koření? Těžko říci, jak už to u národních jídel a nápojů bývá, každá domácnost a každý krámek má ten svůj (tajný) recept na nejlepší Masala Chai.